SOS OGÓRKOWY

4.97 (199 ocen)

  • 20 min

Taki sos doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, ryb i kotletów jajecznych. Jest przyjemny w smaku z lekko kwaskowatym akcentem.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki :
    5 średnich kiszonych ogórków
    3 łyżki zalewy w której kisiły się ogórki
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki mąki
    śmietana 18 % (mała)
    1 ząbek czosnku
    1 liść laurowy
    5 ziarenek angielskiego ziela
    sól, pieprz, jarzynka
Wystaw ocenę:

4.97 (199 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •   SOS OGÓRKOWY 1. Do rondelka włożyć czosnek, liść laurowy i angielskie ziele. Napełnić do połowy wodą, lekko posolić. Ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać, gdy woda zacznie wrzeć. Wlać zalewę z ogórków. Gotować około 5 minut. Mąkę rozrobić z zimną wodą i śmietaną. Dolać do rondelka. Dodać masło i wrzucić przyprawy. Sos gotować przez chwilę od czasu do czasu mieszając, aby nie powstały grudki.

Porady

Jeśli ktoś woli, to może zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować