SOS OGÓRKOWY

  • wyświetlono: 4575 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 1

Taki sos doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, ryb i kotletów jajecznych. Jest przyjemny w smaku z lekko kwaskowatym akcentem.

Karioka
  • 20min

Składniki

Składniki :
5 średnich kiszonych ogórków
3 łyżki zalewy w której kisiły się ogórki
1 łyżeczka masła
2 łyżki mąki
śmietana 18 % (mała)
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
5 ziarenek angielskiego ziela
sól, pieprz, jarzynka

Sposób przygotowania przepisu:

SOS OGÓRKOWY

  •   SOS OGÓRKOWY1. Do rondelka włożyć czosnek, liść laurowy i angielskie ziele. Napełnić do połowy wodą, lekko posolić. Ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać, gdy woda zacznie wrzeć. Wlać zalewę z ogórków. Gotować około 5 minut. Mąkę rozrobić z zimną wodą i śmietaną. Dolać do rondelka. Dodać masło i wrzucić przyprawy. Sos gotować przez chwilę od czasu do czasu mieszając, aby nie powstały grudki.

Porady

Jeśli ktoś woli, to może zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaogórki sos obiad przystawka

Komentarze

Podobne przepisy

image-11nv34f

Dodane przez: trufelkowo

sos potrawkowy

sos potrawkowy robiony na bazie...

Sos koperkowy

Dodane przez: Gregorhspeed

Sos koperkowy

Sos koperkowy - domowy dodatek...

Sos holenderski

Dodane przez: Marta – redaktor

Sos holenderski

Sos holenderski pasuje do dań z...

sos

Dodane przez: marysiaz

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy nadaje się idealnie...

sos tzacyki

Dodane przez: anka1988

Sos tzacyki

Ten sos tak prosty w wykonaniu,...

sos duński

Dodane przez: ewelina89w

Sos duński

Sos duński jest bardzo łatwy do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE