Sos karmelowy

4.5 (169 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wspaniały dodatek do ciast, deserów, lodów. Smakuje obłędnie.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    1 szklanka śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści.
  • 2. Nie wolno w tym czasie mieszać. /Można jedynie potrząsać garnkiem, by równomiernie się karmelizował./
  • 3. Gdy cukier się rozpuści, poczekać jeszcze chwilę, by nabrał złoto - brązowego koloru. /Trzeba uważać, żeby sięnie przypalił, bo będzie gorzki./
  • 4. Wlać śmietankę ciągle mieszając. / Reakcja będzie gwałtowna./
  • 5. Gotować do momentu całkowitego rozpuszczenia.
  • 6. Przelać do szłoiczków, wystudzić.
  • 7. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować