Sos karmelowy Werthers Originals

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a co najważniejsze, nie ma w sobie chemii i jest zdecydowanie tańszą opcją niż ten kupiony w puszce.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    1/3 szklanki wody
    150 ml śmietanki 30%
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy Karmel

Sos karmelowy werthers originals - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier oraz wodę wlewamy do garnka z grubym dnem, mieszamy do rozpuszczenia. Zwiększamy moc kuchenki na prawie najwyższą i gotujemy karmel, nie mieszając go przez 10 minut. Mieszanie spowodowałoby osadzanie się kryształków cukru zarówno na łyżce jak i brzegach garnka.
  • 2. Po 10 minutach karmel powinien mieć ciemno złoty kolor. Ściągamy z ognia, dodajemy najpierw masło, a następnie śmietankę i uważamy – reakcja będzie bardzo wybuchowa, nie nachylać się nad garnkiem! Mieszamy do dobrego połączenia. Jeżeli sos wyjdzie zbyt rzadki gotujemy na małym ogniu redukując jego konsystencję do takiej, jaką chcemy otrzymać.

Porady

Pamiętajcie, że po wystudzeniu sos jeszcze odrobinę zgęstnieje. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować