Sos karmelowy werthers originals - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier oraz wodę wlewamy do garnka z grubym dnem, mieszamy do rozpuszczenia. Zwiększamy moc kuchenki na prawie najwyższą i gotujemy karmel, nie mieszając go przez 10 minut. Mieszanie spowodowałoby osadzanie się kryształków cukru zarówno na łyżce jak i brzegach garnka.
2.Po 10 minutach karmel powinien mieć ciemno złoty kolor. Ściągamy z ognia, dodajemy najpierw masło, a następnie śmietankę i uważamy – reakcja będzie bardzo wybuchowa, nie nachylać się nad garnkiem! Mieszamy do dobrego połączenia. Jeżeli sos wyjdzie zbyt rzadki gotujemy na małym ogniu redukując jego konsystencję do takiej, jaką chcemy otrzymać.
Porady
Pamiętajcie, że po wystudzeniu sos jeszcze odrobinę zgęstnieje. :)
Komentarze