Karkówka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Można ją zamarynować nawet kilka dni wcześniej. Będzie krucha i aromatyczna.

Składniki:

  • ● ok. 1,2 kg karkówki
    ● przyprawa uniwersalna.
    Zalewa: 12 łyżek octu 10-proc.
    ● 2 cebule
    ● 5 liści laurowych
    ● 10 ziaren pieprzu
    ● kilka ziaren ziela angielskiego

Karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy. Cebule obieramy, kroimy w kawałki
    i z pozostałymi składnikami zalewy gotujemy kilka minut
    w litrze wody. Studzimy. Mięso wkładamy do szklanego
    naczynia, zalewamy marynatą. Przykrywamy i odstawiamy
    w chłodne miejsce na kilka dni. Od czasu do czasu karkówkę
    odwracamy.
  • 2. Mięso wyjmujemy,
    osuszamy i oprószamy
    przyprawa uniwersalna. Pieczemy w rękawie
    w temp. 200 °C
    ok. 75 minut. Przed
    końcem pieczenia rozcinamy
    rękaw, by pieczeń
    się zrumieniła.

Porady

Do marynaty możemy dodać pokrojone pietruszkę i marchewkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy