Kapusta zasmażana

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis dostałam od mojej mamy. Wychodzi tylko z młodej kapusty i najlepsza jest na ciepło. Ja podaję ją jako samodzielne danie z ziemniakami lub pieczywem albo zamiast surówki do obiadu.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 MŁODA kapusta średniej wielkości
    2 cebule
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 kostka rosołowa
    1 szklanka wody
    sól
    smalec lub masło
    mąka jedynie do potrzepania

Kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać, posolić, wymieszać i zostawić aby puściła sok
  • 2. 2 średnie cebule pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu lub maśle w garnku.
  • 3. Kapustę odciskamy i dodajemy do cebuli, dusimy aż kapusta zmięknie często mieszając. Aby Kapusta nie przypaliła się pod koniec duszenia dolewamy trochę wody. Mieszamy co jakiś czas.
  • 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową a jak kapusta będzie miękka potrzepujemy mąką i chwilę zasmażamy.

Porady

Aby danie było bardziej sycące można dodać przysmażoną pokrojoną kiełbasę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy