Kapusta w kopercie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealne jako przekąska lub dodatek.

  • 40 min

Składniki:

  • 70 dag kiszonej kapusty
    4 średnie cebule
    2 szklanki mąki pszennej
    jedna łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    pół łyżeczki soli
    4 łyżki stołowe oleju
    6 łyżek wody
    sól
    pieprz

Kapusta w kopercie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Obgotować kapustę, żeby była miękka. Wycisnąć ją i skręcić przez maszynkę. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem.

    Ciasto: Z mąki, proszku do pieczenia, jajka, soli, oleju i wody zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je i o grubości ok. 5mm pokroić w kwadraty o wymiarach 15x15 cm. Na każdy taki kwadrat nałożyć wcześniej przygotowany farsz. Całość zawinąć w kopertę. Gotowe ułożyć na blaszce i chwilę przed pieczeniem ponakłuwać delikatnie widelcem. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Porady

Koperty dobrze smakują popijane czerwonym barszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy