Kapuśniak z kabanosami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Ma wspaniały smak, który przypomina mi dzieciństwo. Aby nadać mu
nieco odmienioną formę dodałam do niego kabanoski, które skutecznie
wzbogacają smak.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 -2 litra tłustego bulionu wieprzowego
    0,6 kg kapusty kiszonej
    Kilka grubych pętów kabanosów wieprzowych
    Kilka dużych ziemniaków
    Kawałek selera
    Marchewka
    Pietruszka
    2 cebule
    Kilka łyżek oleju
    Pół łyżeczki kminku i pół łyżeczki majeranku
    Kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych
    Pieprz, sól

Kapuśniak z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkuj na drobniejsze kawałki, dodaj kminek, majeranek i
    razem z sokiem z kapusty gotuj do miękkości. Cebulę obierz, potnij na
    piórka, usmaż na oleju. Ziemniaki, selera, pietruszkę obierz, pokrój w
    drobną kostkę, zalej bulionem, wrzuć ziele angielskie, listki laurowe
    i gotuj do miękkości. Następnie wrzuć do warzyw kapustę, usmażoną
    cebulę i pokrojone kabanosy. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy