Ma wspaniały smak, który przypomina mi dzieciństwo. Aby nadać mu
nieco odmienioną formę dodałam do niego kabanoski, które skutecznie
wzbogacają smak.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
1,5 -2 litra tłustego bulionu wieprzowego
0,6 kg kapusty kiszonej
Kilka grubych pętów kabanosów wieprzowych
Kilka dużych ziemniaków
Kawałek selera
Marchewka
Pietruszka
2 cebule
Kilka łyżek oleju
Pół łyżeczki kminku i pół łyżeczki majeranku
Kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych
Pieprz, sól
Kapuśniak z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkuj na drobniejsze kawałki, dodaj kminek, majeranek i
razem z sokiem z kapusty gotuj do miękkości. Cebulę obierz, potnij na
piórka, usmaż na oleju. Ziemniaki, selera, pietruszkę obierz, pokrój w
drobną kostkę, zalej bulionem, wrzuć ziele angielskie, listki laurowe
i gotuj do miękkości. Następnie wrzuć do warzyw kapustę, usmażoną
cebulę i pokrojone kabanosy. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Komentarze