Kapuśniak wiosenny z młodymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min

doskonała wiosenna zupa

  • 60 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty młodej
    1 puszka pomidorów całych
    1 cebula
    szczypta kminku
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    250 g młodych ziemniaczków małych
    koperek
    natka pietruszki
    kawałek kiełbasy ok 200 g
    2-3 łyżki tłuszczu od pieczeni drobiowej

Kapuśniak wiosenny z młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować, odcedzić, dodać posiekaną cebulę, lekko rozdrobnione pomidory z puszki, pokrojoną drobniutko kiełbasę i przyprawy tłuszcz (ja dałam trochę z pieczeni) ale można przysmażyć kiełbasę i to wystarczy. Uzupełnić wodą. Gotować ok pół godziny. W tym czasie obrać ziemniaczki i ugotować osobno. Odcedzić. Przed podaniem na talerz kłaść 2-3 ziemniaczki przekrojone i zalać kapuśniakiem. Posypać natką pietruszki i koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy