1.Żeberko zalewamy wodą i gotujemy.Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny i dodajemy selera,pora,ziele angielskie i liść laurowy.Gotujemy pod przykryciem do czasu,aż mięso będzie miękkie.Z wywaru wyjmujemy liście laurowe i warzywa
2.Do gotowego wywaru dodajemy obrane,pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną marchew.Gotujemy do czasu,aż ziemniaki będą miękkie.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną drobno cebulkę.Smażymy,aż cebulka się zeszkli.Na koniec smażenia dodajemy mąkę i mieszając rozprowadzamy na gładka masę,aby powstała zasmażka.
3.Do wywaru dodajemy kapustę,zasmażkę,roztarty majeranek,pieprz,sól.Wszystko doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy gaz i gotujemy przez chwilę.Mięso z żeberek obieramy i dodajemy do zupy.Podajemy posypane natką pietruszki.
Komentarze