Kalafior w serowo-jogurtowej panierce

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przyrządzony kalafior może stanowić wegetariańskie danie główne, gdyż smakiem i konsystencją przypomina smażonego kurczaka w chrupiącej panierce. Może być przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Jeśli nie jedliście takiego kalafiora to musicie koniecznie spróbować ponieważ jest pyszny.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior
    400 ml gęstego jogurtu, użyłam nadbużańskiego
    2 łyżeczki soli morskiej
    2 łyżeczki pieprzu kolorowego
    łyżeczka pieprzu cayenne
    łyżeczka papryki słodkiej
    łyżeczka granulowanego czosnku
    łyżeczka granulowanej cebuli

    mąka krupczatka

    panierka:
    pół szklanki bułki tartej
    szklanka drobnej kaszki orkiszowej
    150 g startego sera grana padano
    gałązka lubczyku
    świeże oregano

    100 g masła

    sos:
    200 ml jogurtu nadbużańskiego
    pieprz kolorowy

Kalafior w serowo-jogurtowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Przekładamy do miski, zalewamy wodą z octem. Moczymy przez 10-15 minut. Kalafior odcedzamy.
    Różyczki panierujemy w mące krupczatce, jogurcie wymieszanym z przyprawami następnie w bułce tartej wymieszanej z kaszką orkiszową, serem i ziołami.

    Różyczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C przez 35-40 minut.

    Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim upieczone różyczki kalafiora, żeby nabrały maślanego smaku.

    Kalafior podajemy z jogurtem wymieszanym z kolorowym pieprzem i ulubionymi młodymi listkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy