Kajzerki -domowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Domowe pieczywo smakuje najlepiej,takie bułeczki możemy upiec na śniadanie lub kolację.Z chrupiącą skórką,posmarowane masełkiem lub ulubioną konfiturą ,pysznie smakują.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    4 dag drożdży
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżki masła lub margaryny
    1 łyżeczka soli

Kajzerki -domowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dać sól i masło,rozetrzeć opuszkami palców.
  • 2. W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem,wlać do mąki i zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • 3. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części,uformować okrągłe bułeczki,ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu,żeby bułeczki podrosły.
  • Przed pieczeniem. 4. Przed pieczeniem bułeczki naciąć nożem.
  • 5. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni ,do zrumienienia.

Porady

Z przepisu wychodzi około 12 bułeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy