Jasny biszkopt tortowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na idealny biszkopt tortowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    5 łyżek zimnej wody
    5 łyżek cukru
    5 czubatych łyżek mąki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    tortownica o śred. 26 cm

Jasny biszkopt tortowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i wodę i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Potem dodajemy żółtka i olej i miksujemy, Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką do połączenia. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu "rzucamy" ciastem z ok. 30 cm na podłogę. Delikatnie odcinamy biszkopt od blaszki i zdejmujemy obręcz. Studzimy biszkopt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy