Kakaowy biszkopt tortowy

5 (146 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam po przepis na idealny biszkopt tortowy kakaowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    2 czubate łyżki kakao naturalnego
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju rzepakowego+ odrobina do wysmarowania tortownicy
    tortownica o śr. 26 cm
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kakaowy biszkopt tortowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Potem partiami dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Dodajemy również olej rzepakowy i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy razem przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką i po połączeniu się składników przelewamy ciasto do tortownicy posmarowanej odrobiną oleju. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika "upuszczamy" ciasto na podłogę aby wyszła z niego para wodna. Następnie delikatnie odcinamy od boków formy biszkopt, wyjmujemy z tortownicy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować