Jajka w sosie musztardowym.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tanie i smaczne danie.Kremówka nadaje sosowi delikatnego smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • Sos:
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła
    2 -3 łyżki musztardy
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    1 szklanka bulionu warzywnego
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    6 jajek
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
    szczypiorek

Jajka w sosie musztardowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo.
  • 2. Cebulę pokroić w krążki i udusić na maśle.
  • 3. Sos:masło stopić ,oprószyć mąką,krótko przesmażyć na małym ogniu cały czas mieszając.Wlać gorący bulion,dodać śmietanę kremówkę i musztardę.Chwilę pogotować ,przyprawić solą i pieprzem.
  • 4. Na talerze nakładać sos,połówki jajek ,cebulkę smażoną i trochę posiekanego szczypiorku.Podawać od razu gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy