Jajka faszerowane na śledziu

0 (0 ocen)

  • 20 min

taka smaczna przekąska na zimno

  • 20 min

Składniki:

  • 5 płatów śledzi
    5 jajek
    szczypiorek
    jogurt grecki lub naturalny

    Farsz I
    100 g sera białego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    200 g szpinaku
    ząbek czosnku
    sól, pieprz

    Farsz II
    4 łyżki kaszy Kus Kus
    1-2 łyżki keczupu
    pietruszka
    sól, pieprz

Jajka faszerowane na śledziu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Śledzie kroimy na kawałki długości ok.6 cm
    FARSZ I: Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem czosnku, gdy przestygnie dodajemy do twarogu z dodatkiem jogurtu i dokładnie mieszamy (jeśli ktoś woli bardziej gładkie nadzienie można użyć blendera) doprawiamy solą i pieprzem
    FARSZ II: Kaszę przygotowujemy wg przepisu, gotową mieszamy z keczupem i odrobiną posiekanej pietruszki. Doprawiamy do smaku.

    Na talerzu układamy plaster śledzia i smarujemy niewielką ilością jogurtu, na to kładziemy połówkę jajka wypełnioną farszem I lub II. Na wierzchu robimy niewielki kleks z jogurtu. Całość związujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy