Jagodzianki z lukrem kolorowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sezon jagodowy trwa. Dziś będą pyszne jagodzianki, jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem. Rewelacja,wyszły idealne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 500
    5 żółtek
    250 ml mleka
    6 łyżek cukru brzozowego
    2 łyżki masła
    30 g drożdży świeżych

Jagodzianki z lukrem kolorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszne jagodzianki 1. Krok 1
    Do misy wsypałam przesianą mąkę, wbiłam żółtka, dodałam mało, podgrzałam mleko i rozpuściłam w nim cukier, pokruszyłam drożdże, całość rozmieszałam i dodałam do mąki. Zostawiłam na 15 minut przykryte ściereczką, by drożdże miały czas na wyrośnięcie.
  • Pyszne jagodzianki 2. Po 15 minutach wyrobiłam ciasto mikserem ( końcówka hak) tak z 10 minut. Zostawiłam do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie odgazowałam ciasto.
  • Pyszne jagodzianki 3. Ciasto podzieliłam na 10 równych części, do każdej wkładałam po dwie łyżki jagód i zawijałam bułeczkę tworząc wałeczek. Ułożyłam moje bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i "posmarowałam"mlekiem. Przykryłam ponownie aby wyrosły 20 minut wystarczy spokojnie.
  • Pyszne jagodzianki 4. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Ostudzone bułeczki polukrowałam i obsypałam cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy