Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 60 min

U mnie w domu wszyscy uwielbiają jagodzianki w sezonie robię je ze świeżych jagód a zimą z mrożonych

  • 60 min

Składniki:

  • na 20 jagodzianek:
    3,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    40 g świeżych drożdży
    szklanka ciepłego mleka
    2 jajka
    2 łyżki masła
    2 szklanki jagód
    3/4 szklanki cukru
    łyżka kaszy manny

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urósł. 2 łyżki masła roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Jagody mieszamy z cukrem i kaszą manną.
  • 2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy 2 żółtka,mąkę, cukier i roztopione masło. Zagniatamy aż masa zacznie odklejać się od ręki i odstawiamy znowu do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i kubkiem wycinamy krążki.
  • image-0ot3f82 3. Na każdy krążek ciasta dodajemy po łyżce jagód i przykrywamy drugim krążkiem, sklejamy. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną wykładamy jagodzianki, smarujemy je pozostałymi białkami. Pieczemy 25 min w temperaturze 180C

Porady

Jagodzianki można posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy