1.Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urósł. 2 łyżki masła roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Jagody mieszamy z cukrem i kaszą manną.
2.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy 2 żółtka,mąkę, cukier i roztopione masło. Zagniatamy aż masa zacznie odklejać się od ręki i odstawiamy znowu do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i kubkiem wycinamy krążki.
3.Na każdy krążek ciasta dodajemy po łyżce jagód i przykrywamy drugim krążkiem, sklejamy. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną wykładamy jagodzianki, smarujemy je pozostałymi białkami. Pieczemy 25 min w temperaturze 180C
Komentarze