Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Tradycyjne jagodzianki doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    350 g mąki
    35 g drożdży
    3/4 szkl. mleka
    2 żółtka
    4 łyżki oleju
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli

    Nadzienie:
    jagody,
    cukier,
    żółtko,
    wiórki kokosowe

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
    Jagody mieszamy z cukrem do smaku. Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na kwadrat, tniemy na mniejsze kawalki. Nadziewamy jagodami. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozbełtanym żółtkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy