Jagodowe lody

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

mocno jagodowe lody, w sam raz na upalne dni

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    1 szklanka mleka
    3 żółtka
    0,5 szklanki cukru
    2 szklanki jagód (ok 300g)

Jagodowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody umyć, zmiksować blenderem.
    Mleko ze śmietanka zagotować w rondlu z grubym dnem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać gorące mleko, ciągle ubijając. Wlać z powrotem do rondla, ciągle mieszając gotować, aż zgęstnieje. Uwaga: nie wolno masy doprowadzić do wrzenia, inaczej się zwarzy.
    Natychmiast dodać jagody i wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  • 2. Zimną masę przelać do zamrożonej misy maszyny do lodów, ubijać przez ok 30 minut. Lody przełożyć od pojemniczka, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na ok 30 minut. Po tym czasie są gotowe do jedzenia;)

Porady

Przygotowanie lodów zajmuje 2 dni: najpierw trzeba ugotować masę na bazie śmietanki/mleka i żółtek, która powinna dobrze się schłodzić - najlepiej całą noc. Jednocześnie do zamrażarki na 12h wstawiamy misę od maszynki do lodów.

Komentarze

Podobne przepisy