Ciasto Inka z powidłami

0 (0 ocen)

smaczne i proste ciasto przełożone powidłami

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
    2 jajka,
    ¾ szkl. mleka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    ½ szkl. cukru,
    1/3 szkl. wiórek z czekolady mlecznej
    aromat rumowy,
    2 łyżki kawy Inka,
    3 łyżki oleju,
    3 łyżki powideł śliwkowych

    Dodatkowo:
    3 łyżki powideł śliwkowych,
    polewa czekoladowa,
    biała czekolada (wiórki)

Ciasto inka z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek i kawę mieszamy w 1 misce. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, następnie mąkę na przemian z mlekiem, a na końcu aromat, powidła i czekoladę, mieszamy. Przekładamy do formy o wym. 25X11 cm, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Powidła podgrzewamy w rondelku, przekładamy nimi ciasto. Wierzch smarujemy polewą i posypujemy białą czekoladą.

Porady

użyłam formy o wymiarach 25x11 cm i ciasto wyszło bardzo wysokie, możecie użyć np. dłuższej keksówki i wtedy skrócicie czas pieczenia np. o 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy