Homar zapiekany z masłem czosnkowym

  • wyświetlono: 672 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moje pierwsze podejście do homara

odkuchni
  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

- Homar około 0,6kg: 1 sztuka
- woda + duży garnek: 10 litrów
- rosołek wołowy: 1 sztuka
- Liscie laurowe: 3 sztuki
- ziele angielskie: 5 sztuk
- masło czosnkowe: 2 łyżki
- sól: 1.5 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Homar zapiekany z masłem czosnkowym

  • Homar1. Wodę solimy, dodajemy rosołek, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody wrzucamy homara i gotujemy przez około 10 minut jeśli ma do 0,5 kg. Większe dłużej. Nasz miał 0,6 kg i gotował się 13 minut. Ugotowany homar będzie miał kolor czerwony. Takiego też układamy go w naczyniu do zapiekania, smarujemy masłem czosnkowym i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z cytryną, sałatką i winem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaobiadwiosnajesieńkolacja we dwojemasło czosnkowedieta środziemnomorskamorskie_opowiescihomar

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Leszcz z patelni z masłem czosnkowym

Leszcz, też ryba, dobrze doprawiona...

image-177cso7

Dodane przez: paolineczka

Pieczone młode ziemniaki z masłem czosnkowym

Idealny dodatek do dań głównych,...

pstrągi

Dodane przez: Martyna1991

Pstrąg z masłem czosnkowo-pietruszkowym i...

Delikatne mięso ryby idealnie komponuję...

Pstrąg

Dodane przez: Netka

Kokosowy pstrąg z masłem czosnkowym

Pyszny, delikatny pstrąg usmażony...

Steki ze schabu z masłem czosnkowym

Dodane przez: Andzia Pichci

Steki ze schabu z masłem czosnkowym

Jeżeli znudziły się klasyczne schabowe...

image-1s0x81m

Dodane przez: Karapol

Pstrąg z masłem czosnkowo-ziołowym

Smakuje również z grilla, ale dzięki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE