Gwiazdki wiedeńskie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Polecam

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szkl. mąki
    100g masła
    4 jajka
    szczypta soli
    Olej ( do smażenia)
    1 szkl. wody
    3 łyżki cukru

Gwiazdki wiedeńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21h9phx 1. 1.Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Po zagotowaniu wsypać mąkę energicznie mieszając. Ucierać ciasto do momentu aż stanie się gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Wystudzić

    2.Po ostygnięciu zmiksować ciasto z jajkami wbijanymi kolejno dodać cukier. Przełożyć ciasto do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty ok 10cm. Posmarować kwadraty olejem, na każdy wyciskać koła.

    3.Rozgrzać olej ( temp. około 180 )na dużej patelni. Ułożyć pączki papierem ku górze po 2 min. usunąć papier smażyć po 3-4 min z każdej strony.

    4. Ułożyć na papierowym ręczniku aby obciekły z oleju

Porady

1. Można je również upiec w piekarniku tj. ptysie 2. pączki powinny swobodnie pływać po powierzchni oleju 3. Można je polać lukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy