Gwiazdki wiedeńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Po zagotowaniu wsypać mąkę energicznie mieszając. Ucierać ciasto do momentu aż stanie się gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Wystudzić
2.Po ostygnięciu zmiksować ciasto z jajkami wbijanymi kolejno dodać cukier. Przełożyć ciasto do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty ok 10cm. Posmarować kwadraty olejem, na każdy wyciskać koła.
3.Rozgrzać olej ( temp. około 180 )na dużej patelni. Ułożyć pączki papierem ku górze po 2 min. usunąć papier smażyć po 3-4 min z każdej strony.
4. Ułożyć na papierowym ręczniku aby obciekły z oleju
Porady
1. Można je również upiec w piekarniku tj. ptysie
2. pączki powinny swobodnie pływać po powierzchni oleju
3. Można je polać lukrem
Komentarze