500g łopatki wieprzowej
2 średnie marchewki
1 duża cebula
kilka grzybów suszonych
kasza manna
3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
2-3 liście laurowe
1 ząbek czosnku
sos sojowy
pieprz, mielona papryka słodka
1 kostka mięsna
woda
olej do smażenia
Gulasz z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Przyprawiamy pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki. Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno.
2.Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe, marchew i grzybki. Gotujemy na małym ogniu.
Na patelnię z mocno rozgrzanym olejem wrzucamy mięso (nie mieszamy). Po ok 4 min dodajemy cebulę oraz czosnek. Mieszamy. Obsmażone mięso wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu.Dodajemy kostkę. Pod koniec gotowania dodajemy kaszę wg uznania (aby gulasz ładnie zgęstniał). Przyprawiamy sosem sojowym.
Porady
Jeśli gulasz będzie za gęsty można dodać trochę wody. Idealnie smakuje z makaronem.
Komentarze