Gulasz z kaszą manną

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dzięki kaszy gulasz jest idealnie gęsty.

  • 10 min

Składniki:

  • 500g łopatki wieprzowej
    2 średnie marchewki
    1 duża cebula
    kilka grzybów suszonych
    kasza manna
    3 ziarenka ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzu
    2-3 liście laurowe
    1 ząbek czosnku
    sos sojowy
    pieprz, mielona papryka słodka
    1 kostka mięsna
    woda
    olej do smażenia

Gulasz z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Przyprawiamy pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki. Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno.
  • 2. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe, marchew i grzybki. Gotujemy na małym ogniu.
    Na patelnię z mocno rozgrzanym olejem wrzucamy mięso (nie mieszamy). Po ok 4 min dodajemy cebulę oraz czosnek. Mieszamy. Obsmażone mięso wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu.Dodajemy kostkę. Pod koniec gotowania dodajemy kaszę wg uznania (aby gulasz ładnie zgęstniał). Przyprawiamy sosem sojowym.

Porady

Jeśli gulasz będzie za gęsty można dodać trochę wody. Idealnie smakuje z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy