Gulasz wołowy z warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min

...

  • 40 min

Składniki:


  • 400 g wołowiny (u mnie ligawa)
    3 młode marchewki
    7 średnich pieczarek
    2 cebule
    100 g mrożonego groszku
    kawałek selera
    liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    łodyga selera naciowego
    4 ząbki czosnku
    łyżka masła klarowanego
    łyżka oliwy z oliwek
    czubryca
    majeranek
    sól ,pieprz
    łyżka śmietany 12%
    2 łyżki mąki
    kawałek pora (biała część)
    300 ml bulionu wołowego

Gulasz wołowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzałem masło i oliwę ,dodałem pokrojone w talarki marchewki ,pora ,seler (w kostkę) podsmażyłem. Mięso pokroiłem w dużą kostkę wrzuciłem do garnka i smażyłem dalej. Cebule i czosnek pokroiłem w talarki ,dodałem do mięsa razem z selerem naciowym (plasterki) i pieczarkami pokrojonymi na ćwiartki,smażyłem do zeszklenia cebuli. Następnie całość zalałem bulionem wołowym ,dodałem przyprawy (po łyżce majeranku i czubrycy) ,groszek ,oprószyłem solą i pieprzem. Dusiłem pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw. Śmietanę i mąkę wymieszałem razem z odrobiną sosu i dodałem do całości. Zagotowałem ,doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy