Gulasz wołowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pruszę solą i pieprzem, obtaczam mąka i smażę po minucie z każdej strony. Następnie daje mięso do wysokiego garnka. Zalewamy woda powyżej poziomu mięsa. Dodajemy kilka liści laurowych, Ziele angielskie. Gotujemy mięso ok 1,5 godziny ( jeszcze bez warzyw) . Po tym czasie dodajemy następujace warzywa.
2.Wszystkie składniki prócz przypraw.
3.Na oleju rzepakowym i maśle smażymy por i cebule aż będą miękkie i dodajemy do mięsa.
4.Tak samo smażymy cebule . I dodajemy do mięsa.
5.Smażymy grzyby pieczarki kilka minut na maśle i dodajemy do mięsa
6.Startą marchew, pietruszkę i seler dodajemy do mięsa. Gotujemy jeszcze ok godzine.
7.Dodaje bulion Wołowy, pieprz czarny, ziele angielskie,kolendra, przyprawa do gularzu, świeży czosnek, lubię dodać pomidory suszone i suszone grzyby , wcześniej namoczone i pokrojone .
8.Smakujemy ,dodajemy sól i pieprz jeśli trzeba.
Smacznego !
9.To danie pasuje idealnie do ziemniaków, klusek albo z chlebem ... sos jest pyszny !
Komentarze