Gulasz wieprzowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy sproszkowane papryki, sól, pieprz, wegetę, przyprawę do mięsa wieprzowego i mieszamy. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę i ponownie mieszamy do połączenia.
2.W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Podlewamy delikatnie wodą, dodajemy resztę przypraw i przykrywamy pokrywką. W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, dodajemy.
3.Paprykę kroimy w sporą kostkę, natkę pietruszki siekamy drobno. Rozrabiamy śmietanę z mąką dodając trochę wody. Hartujemy dodając trochę wytworzonego podczas smażenia sosu. Dodajemy wszystko do mięsa. Mieszamy i dusimy na małym ogniu.
4.Gdy papryka zmięknie i mięso się poddusi, podajemy.
Porady
1.Do gulaszu najlepiej wybrać paprykę z trzema grzbietami. Lepiej sprawdzi się do gotowania.
2. Mięso możemy zastąpić śmiało innym np. drobiowym
Komentarze