Gulasz wieprzowy z papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gorący gulasz rozgrzeje nawet w najchłodniejszy dzień :)

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego,
    Pół czerwonej papryki lub 1 mała,
    3 szczypty kolendry,
    3 gałązki natki pietruszki,
    1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
    3 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
    1 płaska łyżka papryki czerwonej ostrej,
    3 listki laurowe,
    3 kulki ziela angielskiego,
    1-1,5 łyżeczki wegety,
    200g śmietany kwaśnej 18%,
    Sól i pieprz,
    1-2 łyżki mąki,
    1 kostka rosołowa,
    1/3 szklanki wody

Gulasz wieprzowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy sproszkowane papryki, sól, pieprz, wegetę, przyprawę do mięsa wieprzowego i mieszamy. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę i ponownie mieszamy do połączenia.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Podlewamy delikatnie wodą, dodajemy resztę przypraw i przykrywamy pokrywką. W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, dodajemy.
  • 3. Paprykę kroimy w sporą kostkę, natkę pietruszki siekamy drobno. Rozrabiamy śmietanę z mąką dodając trochę wody. Hartujemy dodając trochę wytworzonego podczas smażenia sosu. Dodajemy wszystko do mięsa. Mieszamy i dusimy na małym ogniu.
  • 4. Gdy papryka zmięknie i mięso się poddusi, podajemy.

Porady

1.Do gulaszu najlepiej wybrać paprykę z trzema grzbietami. Lepiej sprawdzi się do gotowania. 2. Mięso możemy zastąpić śmiało innym np. drobiowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy