Gulasz warzywny z batatem i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób

W jednym garnku spotkały się pyszne składniki. Zachęcam do przygotowania.

  • 35 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • pół szklanki czarnej soczewicy beluga
    średniej wielkości słodki ziemniak
    szklanka wywaru warzywnego
    1 czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka mielonego kminu
    sól himalajska
    papryczka ostra (bird eye)
    puszka pomidorów
    1 łyżeczką koncentratu pomidorowego
    natka lub kolendra
    olej

    2 garście szpinaku

Gulasz warzywny z batatem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę ugotować 35 minut w nieosolonej wodzie. Odcedzić.
    Batata obrać i pokroić w kostkę. Pokroić cebulę w kostkę. Przesmażyć cebulę, czosnek i batata wraz kminem, wlać wywar i gotować 10 minut. Dodać puszkę pomidorów, koncentrat, sól i papryczkę. Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę. Wymieszać. Na koniec dodać szpinak i zamieszać. Podawać z kolendrą lub natką.

Komentarze

Podobne przepisy