gulasz drobiowy z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie i pyszne danie obiadowe, które zrobiłam z warzywami z mojego ogródka. Córeczka chętnie mi pomagała a potem zajadała ze smakiem. Takie danie jest bardzo syte, a jego przygotowanie zajmie tylko pół godzinki. Smacznie i zdrowo.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    podwójna pierś z kurczaka
    150 g pieczarek
    garść liści szpinaku (ewentualnie może być mrożony)
    1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
    2 łyżki papryki suszonej w płatkach
    1 marchewka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki oleju
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    ostra papryka w proszku
    koperek
    1 szklanka ryżu

Gulasz drobiowy z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Kurczaka pokroić w dużą kostkę i obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Wrzucić do cebuli i podsmażyć na złoto mieszając. Marchewkę pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do rondla. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Wrzucić groszek, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem.
  • 2. W osobnym garnku szpinak drobno posiekać, podsmażyć na maśle z czosnkiem i solą. Dodać do mięsa. Dodać suszoną paprykę i przyprawić do smaku. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Gulasz podawać z ryżem i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy