Szybkie i pyszne danie obiadowe, które zrobiłam z warzywami z mojego ogródka. Córeczka chętnie mi pomagała a potem zajadała ze smakiem. Takie danie jest bardzo syte, a jego przygotowanie zajmie tylko pół godzinki. Smacznie i zdrowo.
30 min
Składniki:
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
150 g pieczarek
garść liści szpinaku (ewentualnie może być mrożony)
1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
2 łyżki papryki suszonej w płatkach
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
koperek
1 szklanka ryżu
Gulasz drobiowy z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Kurczaka pokroić w dużą kostkę i obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Wrzucić do cebuli i podsmażyć na złoto mieszając. Marchewkę pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do rondla. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Wrzucić groszek, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem.
2.W osobnym garnku szpinak drobno posiekać, podsmażyć na maśle z czosnkiem i solą. Dodać do mięsa. Dodać suszoną paprykę i przyprawić do smaku. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Gulasz podawać z ryżem i koperkiem.
Komentarze