Grzyby z miodem gryczanym i gorczycą

  • wyświetlono: 421 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nowa odsłona marynowanego borowika, tym razem z miodem gryczanym. Przełamanie smaku cierpkiego octu miodem i gorczycą.

Apetyczna babeczka
  • 60min

Składniki

Składniki:

grzyby leśne, małe i zdrowe
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
2 łyżki miodu prawdziwego, polecam gryczany
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżka cukru
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
2 cebule
1 łyżka soli do obgotowania grzybów

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby z miodem gryczanym i gorczycą

  • 1. 1. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć gąbeczką i wodą jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok.30 minut, odcedzić na sicie.
    2. Zagotuj składniki zalewy.
    3. Przestudzone grzyby przełóż do słoików, u góry ułóż pokrojona w pióra cebulę. Do każdego słoika włóż liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu i kilka ziaren gorczycy. Zalać zalewą, zakręcić nowymi zakrętkami i pasteryzować 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakigrzybyPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Grzyby z papryką.

Dodane przez: anna lasocka

Grzyby marynowane z papryką do słoików

Uwielbiam zbierać grzyby i robić...

Dżem jeżynowy z bazylią i miodem

Dodane przez: Kasja1986

Dżem jeżynowy z bazylią i miodem

Słodkie wspomnienie lata zamknięte...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Dynia marynowana z musztardą i miodem

Tak przygotowana dynia jest dość...

Papryka marynowana z miodem

Dodane przez: Mniam1

Papryka marynowana z miodem

Papryka marynowana z miodem to...

Korniszony z miodem

Dodane przez: bienpyt

Korniszony z miodem

Pierwszy raz zrobiłam korniszony...

Ogórki konserwowe z miodem

Dodane przez: benka

Ogórki konserwowe z miodem

Przepis na te kruche ogóreczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE