Grillowana miruna na puree marchewkowym z sosem z karmelizowanych malin

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna ryba a w połączeniu z puree i sosem malinowy tworzy super danie a przede wszystkim zdrowe :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 płaty miruny
    4 marchewki
    2 łyżki masła
    1 szklanka malin
    2 łyżki miodu
    2 łyżki wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    mieszanka ziół toskańskich

Grillowana miruna na puree marchewkowym z sosem z karmelizowanych malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, pokroić w kostkę. Do garnka odmierzyć 1 szklankę wody, dodać marchewkę, szczyptę soli i ugotować. Do ugotowanej marchewki dodać 2 łyżki masła, dokładnie wymieszać i całość zmiksować blenderem.
  • 2. Do rondelka wlać miód, wodę, dodać cukier i maliny.
    Wszystko gotować na wolnym ogniu do momentu aż powstały sos zgęstnieje. Następnie dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę gotować.
  • 3. Rybę oprószyć solą, pieprzem i ziołami toskańskimi. Doprawioną rybę grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
  • 4. Rybę podać z puree marchewkowym i sosem z karmelizowanych malin.

Komentarze

Podobne przepisy