Polecam to ciasto osobom które nie mają zbyt wielkich talentów kulinarnych - proste i zawsze się udaje a zarazem jest bardzo smaczne
2 godz.
Składniki:
1 kg sera z wiaderka
1 kostka margaryny
6-8 jajek
1 budyń
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat np. waniliowy
1 tabliczka czekolady (np. deserowej)
łyżka mleka
kokos do dekoracji
Sernik bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy margarynę i studzimy ją. Ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy ser, margarynę, budyń, proszek do pieczenia i aromat. Wylewamy masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni - pieczemy ok. 1,5 godziny.
Do małego rondelka wlewamy łyżkę mleka, dodajemy połamaną czekoladę i cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę na małym ogniu.
Ostudzony sernik polewamy czekoladą i posypujemy kokosem, przykrywam folią spożywczą (polecam Jan niezbędny - łatwo się rwie) i do lodówki.
Komentarze