Golonka w likierze piwnym

0 (0 ocen)

Taki trochę inny i nietypowy sposób na tradycyjną golonkę w piwIE

Składniki:

  • - 4 golonki bez kości
    - olej
    - likier piwny
    - sól, pieprz, bazylia, cząber, lubczyk
    - 2 duże cebule
    - 1 biała część pora
    - 4 łodygo selera naciowego

Golonka w likierze piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki myjemy, osuszamy. Nacieramy dokładnie olejem, likierem, solą, pieprzem i ziołami i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie obsmażamy dokładnie z każdej strony na złoty kolor o przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Cebulę selera i pora, kroimy w cienkie plasterki. Szklimy je na pozostałym po golonce tłuszczu- przekładamy do mięsa. Całość zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termoobiegu - bez termoobiegu 200C) iprzeczemy ok. 40min po czym zdejmujemy folię i dopiekamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy