Gołąbki z ryżem jaśminowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lekko podrasowane klasyczne gołąbki znalazły się na naszym stole.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Farsz:
    1 szklanka ryżu jaśminowego
    600 g łopatki wieprzowej
    1 łyżka czosnku staropolskiego
    4 cebule
    100 ml oleju rzepakowego
    Dodatkowo:
    1 średniej wielkości kapusta biała
    1 l bulionu warzywnego

Gołąbki z ryżem jaśminowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzyłem w posłodzonej wodzie. Ostudziłem liście. Usunąłem „nerwy”.
    Mięso zmieliłem na najmniejszych oczkach.
    Ryż ugotowałem na półtwardo. Ostudziłem i dodałem do mięsa.
    Cebule posiekałem, zeszkliłem na rozgrzanym tłuszczu, dodałem do mięsa. Całość doprawiłem, solą, pieprzem i czosnkiem. Składniki dokładnie połączyłem.
    Na każdy liść ułożyłem farsz i zawinąłem. Dno brytfanki wyłożyłem wierzchnimi liśćmi kapusty ,ułożyłem na nich gołąbki ,które zalałem bulionem warzywnym, wierzch zakryłem pozostałymi liśćmi. Zapiekałem je przez 2 godziny w temperaturze 200° C.

Komentarze

Podobne przepisy