Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wiosna to zdecydowanie najlepsza i najsmaczniejsza pora roku. Wtedy właśnie pojawiają się najlepsze warzywa, których z wytęsknieniem oczekujemy przez cały rok. Obok botwinki, zasmażanej kapusty, szczawiu itp zawsze pojawiają się gołąbki z młodej kapusty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości młoda kapusta
    200 g ryżu
    500 g mielonej karkówki
    1 duża cebula
    4 łyżki oleju
    500 ml bulionu warzywnego
    sól, pieprz

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z młodej kapusty 1. Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy.

    Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część.

    Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy.

    Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie.

    Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach, mieszamy z ryżem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.

    Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40 min w temperaturze 180°C.

    Podajemy z ulubionym sosem. U nas pomidorowy z przepisu Mamy.

Komentarze

Podobne przepisy