gofry

  • wyświetlono: 711 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Gofry to jedno z moich wspomnień z obozów harcerskich nad morzem. Tam oczywiście jada się je z jagodami i takie też są najlepsze ale niestety na nie jeszcze musimy trochę poczekać. Poza sezonem jadamy je z bitą śmietaną i frużeliną lub dżemem, albo innymi owocami.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 15min

Składniki

*na ok. 12 sztuk
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

gofry

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, mleko i olej, zmiksować. Białka ubić na pianę i wymieszać z ciastem- całość będzie dość gęsta. Gofrownicę przed pierwszym smażeniem nasmarować olejem. Wlać ciasto i smażyć aż gofr będą złote czyli około 4 minuty.

Porady

Im większa moc gofrownicy tym gofry wychodzą lepsze (moja ma niestety małą moc- tylko 750 W ale daje radę:). Gofrownicę o niskiej mocy należy rozgrzewać bardzo długo, nawet 15 minut i po każdej turze gofrów należy odczekać chwilę aby się nagrzała ponownie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakilatoDeserdla dziecigofrypodwieczorekdo kawygofry z owocamigofry z bitą śmietanągofry z frużeliną

Komentarze

Podobne przepisy

Gofry

Dodane przez: Lidka Bawolska

Gofry

Gofry według tego przepisu wychodzą...

Gofry z bitą śmietaną

Dodane przez: PolskaGotuje

Gofry

Ulubione gofry moich dzieci, uwielbiam...

image-1j9j1fd

Dodane przez: beaa91

Gofry

Idealny pomysł na podwieczorek,...

gofry

Dodane przez: duszek

GOFRY

Na pewno nie jeden raz zajadaliście...

Gofry

Dodane przez: Justyna844

Gofry

Pyszne chrupiące gofry z dżemem...

gofry

Dodane przez: pysiek4

Gofry

Takie gofry robiła zawsze moja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE