gofry

0 (0 ocen)

  • 15 min

Gofry to jedno z moich wspomnień z obozów harcerskich nad morzem. Tam oczywiście jada się je z jagodami i takie też są najlepsze ale niestety na nie jeszcze musimy trochę poczekać. Poza sezonem jadamy je z bitą śmietaną i frużeliną lub dżemem, albo innymi owocami.

  • 15 min

Składniki:

  • *na ok. 12 sztuk
    Składniki:
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 i 1/3 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    2 łyżki cukru pudru
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, mleko i olej, zmiksować. Białka ubić na pianę i wymieszać z ciastem- całość będzie dość gęsta. Gofrownicę przed pierwszym smażeniem nasmarować olejem. Wlać ciasto i smażyć aż gofr będą złote czyli około 4 minuty.

Porady

Im większa moc gofrownicy tym gofry wychodzą lepsze (moja ma niestety małą moc- tylko 750 W ale daje radę:). Gofrownicę o niskiej mocy należy rozgrzewać bardzo długo, nawet 15 minut i po każdej turze gofrów należy odczekać chwilę aby się nagrzała ponownie.

Komentarze

Podobne przepisy