Gofrobrownie żurawinowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Gofrobrownie żurawinowe to połączenie najlepszych gofrów i mega czekoladowego brownie - niebo w gębie! :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na około 24 sztuki:
    2 ½ szklanki mąki kukurydzianej
    ¾ szklanki cukru brązowego
    2 kopiate łyżki kakao
    szczypta soli

    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    2 jajka
    1 ¾ szklanki mleka
    100 g czekolady gorzkiej
    150 g żurawiny suszonej

Gofrobrownie żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mleko podgrzewamy, ciepłe wlewamy do rozpuszczonej czekolady i dokładnie mieszamy.
  • 2. W jednej miseczce mieszamy suche składniki.
  • 3. Do drugiej wbijamy żółtka, rozbijamy trzepaczką, dodajemy mleko z czekoladą, olej i mieszamy trzepaczką.
  • 4. Następnie do jajek stopniowo wsypujemy mąkę i miksujemy wszystko mikserem, dodajemy żurawinę, mieszamy.
  • 5. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy razem.
  • 6. Partie ciasta nakładamy do formy na gofry i pieczemy około 5 minut (ja mam gofrownicę elektryczną).

Porady

Podajemy np. polane rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypane suszoną żurawiną.

Komentarze

Podobne przepisy