Galaretka jabłkowa

  • wyświetlono: 851 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

coś do spiżarni

Karolina Klimczak
  • 15min

Składniki

Jabłka(mogą być spaday)
cukier
ewentualnie trochę owoców
o intensywnej barwie

Sposób przygotowania przepisu:

Galaretka jabłkowa

  • 1. Jabłka umyć i pokroić wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi na ćwiartki, rozgotować. Gorące odsączyć przez gazę(nie wyciskać aby sok zmętniał)
    Aby otrzymać kolorową galaretkę do gotujących się jabłek należy dodać dowolnych owoców o silnym zabarwieniu np. aronii. Otrzymany sok przelać do szerokiego rondla zagotować po czym wsypać cukier 1,2kg na 1 litr soku i gotować na wolnym ogniu ok. 3o min. (dłuższe gotowanie źle wpływa na ścinanie się galaretki). Zlać płyn do wyparzonych niewielkich słoików i pozostawić je odkryte do następnego dnia po czym dobrze zamknąć

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babciGalaretka jabłkowa własnej roboty

Komentarze

Podobne przepisy

ocet jabłkowy

Dodane przez: ewaeu

Ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy jest bardzo...

Galaretka z czarnej porzeczki

Dodane przez: Goszka

Galaretka z czarnej porzeczki

Nie każdy lubi czarną porzeczkę,...

Galaretka z czerwonych porzeczek

Dodane przez: Jaga85

Galaretka z czerwonych porzeczek

Galaretka idealnie smakuje z świeżą...

galaretka z czarnej porzeczki

Dodane przez: mariolka

Galaretka z czarnej porzeczki

Galaretka ma delikatny korzenny...

galaretka z czerwonej porzeczki

Dodane przez: klementynka

galaretka z czerwonej porzeczki

Sezon porzeczkowy w pełni :) Jeśli...

Galaretka z czerwonej porzeczki

Dodane przez: paulisia_elk

Galaretka z czerwonej porzeczki

Pyszna galaretka z czerwonej porzeczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE