Galaretka z pigwy

  • wyświetlono: 6062 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 2

Galaretka jest pyszna i ma przepiękny miodowy kolor . Można wykorzystać do deserów , ciast , naleśników itp. A co ważne, nie obieramy pigwy ,która jest bardzo twarda i nie usuwamy gniazd nasiennych.

ewaeu
  • 6 porcje
  • 180min

Składniki

ok 2,5 kg pigwy
1 kg cukru
sok z dwóch cytryn

Sposób przygotowania przepisu:

Galaretka z pigwy

  • 1. Pigwę dokładnie umyć i przekroić na cztery części. Włożyć do garnka i zalać wodą tak ,żeby była przykryta. Gotować 40 min. Odlać i przecedzić powstały wywar. Do wywaru dodać cukier i sok z cytryn . Gotować na wonnym ogniu ok 2 godz. Jeśli płyn wylany na talerzyk zastyga tzn , że galaretka jest gotowa. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry denkiem. Tak pozostawić do wystudzenia. Smacznego.

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakigalaretka z pigwyprzetwory_z_ fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

Syrop z pigwy

Dodane przez: MagdalenaS

Syrop z pigwy

Idealny na grypę i przeziębienie....

Konfitury z pigwy

Dodane przez: paolineczka

Konfitury z pigwy

Pyszna konfitura. Idealny dodatek...

galaretka z czerwonej porzeczki

Dodane przez: klementynka

galaretka z czerwonej porzeczki

Sezon porzeczkowy w pełni :) Jeśli...

Galaretka z czarnej porzeczki

Dodane przez: Goszka

Galaretka z czarnej porzeczki

Nie każdy lubi czarną porzeczkę,...

GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

Dodane przez: duszek

GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

Czerwona porzeczka to kawałek lata...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Syrop z cytryny i pigwy

Właściwości leczniczych cytryn...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE