Galaretka jabłkowa

5 (143 ocen)

  • 4 godz.

Galaretka z papierówek intensywny smak jabłek piękna bursztynowa barwa. Cudo.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 3 kg papierówek

    cukier ok 2, 5 kg ( w zależności od ilości soku)

    otarta skórka z cytryny

    ew dla odmiany smaku goździki 2-3 lub kilka gałązek lawendy
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Galaretka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vm4qbq 1.
    Papierówki myjemy i kroimy na ćwiartki ( zostawiamy gniazda nasienne i ogonki). Wsadzamy do garnka i zalewamy wodą tylko tyle aby były przykryte.Dusimy na niewielkim ogniu ok 50 minut.Wyłączamy i odstawiamy aby przestygły.Następnie odsączamy jabłuszka na durszlaku wyłożonym gazą. Nie dociskamy specjalnie pozwalamy aby sok sam skapywał do naczynia.Możemy ew położyć obciążenie w postaci np słoika wypełnionego wodą. Chodzi o to aby sok był jak najbardziej klarowny.


    Kiedy jabłuszka już będą odsączone ważymy ilość otrzymanego soku, i dodajemy do niego taką samą ilość cukru.Dodajemy skórkę z cytryny i ew goździki lub lawendę. Stawiamy na kuchence i na malutkim ogniu gotujemy ok 2-3 godziny. Mieszamy od czasu do czasu i ściągamy powstające białe szumowiny.Jest ich dość sporo u mnie zebrał się Cały kubek ;-)


    Po ok 2-2,5 godziny przeprowadzamy test gęstości. Na zimny talerzyk wlewamy odrobinę galaretki i jeśli szybko stężeje tzn ze już jest gotowa. Teraz możemy ją przecedzić\przez gazę raz Jeszce. Rozlewamy gorącą do słoików mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować