Galaretka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Papierówki myjemy i kroimy na ćwiartki ( zostawiamy gniazda nasienne i ogonki). Wsadzamy do garnka i zalewamy wodą tylko tyle aby były przykryte.Dusimy na niewielkim ogniu ok 50 minut.Wyłączamy i odstawiamy aby przestygły.Następnie odsączamy jabłuszka na durszlaku wyłożonym gazą. Nie dociskamy specjalnie pozwalamy aby sok sam skapywał do naczynia.Możemy ew położyć obciążenie w postaci np słoika wypełnionego wodą. Chodzi o to aby sok był jak najbardziej klarowny.
Kiedy jabłuszka już będą odsączone ważymy ilość otrzymanego soku, i dodajemy do niego taką samą ilość cukru.Dodajemy skórkę z cytryny i ew goździki lub lawendę. Stawiamy na kuchence i na malutkim ogniu gotujemy ok 2-3 godziny. Mieszamy od czasu do czasu i ściągamy powstające białe szumowiny.Jest ich dość sporo u mnie zebrał się Cały kubek ;-)
Po ok 2-2,5 godziny przeprowadzamy test gęstości. Na zimny talerzyk wlewamy odrobinę galaretki i jeśli szybko stężeje tzn ze już jest gotowa. Teraz możemy ją przecedzić\przez gazę raz Jeszce. Rozlewamy gorącą do słoików mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Komentarze