Fuczki - placki z kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

Placki pochodzą z Bieszczad, ale sa tak proste i smaczne, że śmiało można je robić w całym kraju. Podawać z dowolnymi sosami lub śmietaną.

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka mąki luksusowej
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    przyprawy
    około 20 dag kiszonej kapusty
    dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia

Fuczki - placki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fuczki 1. Z mleka, mąki i jajek przygotować ciasto jak na naleśniki, następnie doprawić je solą, pieprzem i dowolnymi ziołami ja dałam szczyptę tymianku.
  • fuczki 2. Kapustę odcisnąć z soku i pokroić na mniejsze kawałki,
    dodać do ciasta i wymieszać.
  • fuczki 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kładąc łyżką ciasto smażyć małe placuszki na złoty kolor,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy