frużelina wiśniowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Frużelina wiśniowa to prosty w przygotowaniu i znakomity w smaku dodatek do deserów. Wykorzystuję ją najczęściej do lodów, wszelkiego rodzaju śniadaniowych placuszków i naleśników, tostów francuskich no i oczywiście do tortu bezowego z bitą śmietaną. Pyszności :-)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 250 g wiśni bez pestek
    2-3 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka żelatyny

Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalałam 2 łyżkami wody i odstawiłam do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam w kąpieli wodnej. W garnku wymieszałam owoce z cukrem, podgrzewałam na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodałam cytrynę oraz mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, dokładnie wymieszałam i zdjęłam z ognia. Do gorących owoców wlałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Po wystudzeniu frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy