Fritata z pieczarkami, jarmużem i papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Jajka zapieczone z pieczarkami, jarmużem i papryką. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • jajka 4 szt
    cebula 1 szt
    papryka 1/2 szt
    olej rzepakowy 2 łyżki
    masło 1 czubata łyżka
    ser żółty 100 gram
    papryka ostra 1/2 łyżeczki
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz

Fritata z pieczarkami, jarmużem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę i dusimy, aż się lekko zeszklą. Dodajemy jarmuż i dusimy kilka minut.
    Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy widelcem. Dodajemy do nich zawartość patelni.
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podduszamy na maśle, a następnie dodajemy do jajek. Dodajemy również ser żółty pokrojony w kostkę. Przyprawiamy i mieszamy.
    Wlewamy masę do silikonowych foremek na muffinki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy