Focaccia z nadzieniem

0 (0 ocen)

Pyszna do grilla lub jako pieczywo.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
    8 g suchych drożdży
    450 ml ciepłej wody
    100 ml oliwy z oliwek + kilka łyżek
    2 łyżeczki soli
    pieprz
    2 łyżeczki soli gruboziarnistej
    oliwki
    zioła prowansalskie
    Nadzienie:
    2 czerwone cebule
    słoiczek oliwek
    12 suszonych pomidorów
    kilka ząbków czosnku
    oliwa do smażenia

Focaccia z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy wsypujemy: mąkę, drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Wyrabiamy na gładkie i klejące ciasto. Odstawiamy na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia.
  • 2. Cebulę kroimy w krążki, oliwki kroimy na pół, czosnek i pomidory na kawałki. Całość podsmażamy na oliwie, do momentu aż cebula się zeszkli.
  • 3. Dużą blaszkę smarujemy oliwą i wykładamy na nią połowę ciasta. Na środku wykładamy 3/4 nadzienia i przykrywamy je pozostałym ciastem. Wierzch posypujemy ziołami, solą i pozostałym nadzieniem. Pieczemy ok. 25 min w temp. 220 st.

Komentarze

Podobne przepisy