Focaccia mini

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moje focaccia są różne w zależności od zasobu składników. Dzisiaj prezentuje je w wersji mini i tego co znalazłam w lodówce.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta focaccia
    mały przecier pomidorowy lub ketchup
    wędlina
    pomidor
    czerwona cebula
    zielone oliwki
    ser mozzarella
    zioła prowansalskie

Focaccia mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kdji7o 1. Ciasto kroimy na mniejsze kwadraty i rozkładamy na papierze do pieczenia. Smarujemy przecierem lub ketchupem, następnie kładziemy wędlinę, pomidor, pokrojoną cebulę i oliwki. Wszystko przykrywamy pokrojonym serem mozzarella i posypujemy ziołami.
  • image-0odyroc 2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy focaccia i pieczemy, aż ser się rozpuści i ciasto zarumieni około 15 - 20 min. w temp. 180 stopni.

Porady

Focaccia też świetnie smakują posmarowane pastą bazyliową, a składniki możemy komponować według smaku tak jak pizzę. :-)

Komentarze

Podobne przepisy