Filet pod porowo-serową pierzynką z czarnymi oliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie miałam pomysłu na obiad, zajrzałam do lodówki i ze składników które w niej znalazłam stworzyłam takie właśnie danie. W efekcie końcowym powstał bardzo aromatyczny i przepyszny filet z kurczaka:)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z kurczaka (pojedynczy): 2 sztuki
    - oliwki czarne drylowane: 10 sztuk
    - ser żółtty: 150 gramów
    - przyprawa do potraw np. Kucharek: 1 łyżeczka
    - przyprawa do kurczaka: 0.5 łyżeczki
    - tłuszcz do wysmarowania naczynia: 1 łyżeczka

Filet pod porowo-serową pierzynką z czarnymi oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekładamy do delikatnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Posypujemy Kucharkiem i przyprawą do kurczaka.
  • 2. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora i oliwki kroimy w plasterki, wszystko łączymy ze śmietaną, przyprawiamy Kucharkiem, mieszamy.
  • 3. Gotową masę wykładamy na mięso.
  • 4. Zapiekamy pod przykryciem w 180 st. C przez 45 minut, następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy