Faworki - Chrusty prosty przepis

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Faworki - Chrusty prosty przepis

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • * 240 g mąki pszennej

    * 4 łyżki śmietany 18%

    * 3 żółtka

    * pół łyżeczki soli

    * łyżka octu

    * łyżeczka proszku do pieczenia

    * 1 l oleju

    * cukier puder do posypania

Faworki - chrusty prosty przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki - Chrusty prosty przepis 1. W misce wymieszać mąkę, śmietanę, żółtka, sól ocet, proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.

    Blat posypujemy odrobiną mąki. W całości rozwałkowujemy na cienkie ciasto ok 1-2 mm. Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3 cm a następnie na prostokąty lub romby. Każdy kawałek naciąć na środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta . Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron ( około 2 minuty strona). Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy