Zapiekany bakłażan z pysznym wnętrzem z suszonego pomidora, łososia i żółtego sera. Idealny pomysł na lekki obiad lub kolację.
45 min
Składniki:
15 dag łososia ugotowanego na parze
4 suszone pomidory
2 plasterki żółtego sera
mała czerwona cebula
szczypiorek
łyżka majonezu
średniej wielkości bakłażan
sól himalajska
pieprz kolorowy
Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Połówki oberżyny lekko solimy. Wydrążony środek bakłażana kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonego wnętrza bakłażana dodajemy pokrojone pomidory, rozdrobnionego łososia, pokrojony ser, cebulę, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i próbujemy do smaku. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy możemy użyć ulubionych ziół i soku z limonki. Wcześniej wydrążone połówki smarujemy olejem z pod pomidorów. I nadziewamy farszem. Pieczemy około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podajemy ozdobione plasterkami cytryny lub limonki.
Komentarze