Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Cieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na jedną porcję:

    1 młody bakłażan
    1/4 szklanki kaszy jaglanej
    3 pieczarki
    1/2 czerwonej papryki
    1 mała cebula
    mały kawałek cukinii
    1 jajko
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprzy, oregano, bazylia
    olej do smażenia






Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając 1 cm margines posolić i odstawić na pół godziny.
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

    Wydrążony środek pokroić na małe kawałki i również posolić, odstawić na pół godziny, a następnie odcisnąć powstałą wodę.

    Paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki pokroić w kostkę.

    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę i dusić na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać cebulę, pieczarki, bakłażana i cukinię, przyprawić i smażyć do miękkości składników. Następnie ostawić patelnie na bok i wbić jajko, dodać kaszę, dokładnie wymieszać, ale nie smażyć.

    Łupiny bakłażana wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze 170 stopni. Następnie wyjąć, napełnić farszem i piec jeszcze przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować