Faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Faszerowane pieczarki to danie z którym każdy, nawet początkujący kucharz świetnie sobie poradzi. A efekt murowany! Pachnące, soczyste z chrupiącą serową posypką. To jest to !

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duże pieczarki: 10 sztuk
    - mięso mielone wieprzowo-wołowe: 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - drobno starty ser żółty: 5 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy aż delikatnie się zezłoci. Dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku. Smażymy na małym ogniu.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy i delikatnie ukręcamy trzonki. Trzonki drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Smażymy, często mieszając żeby odparowało jak najwięcej powstałego sosu. Odstawiamy, aby wystygło.
  • Faszerowane pieczarki 3. Formę żaroodporną natłuszczamy i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek.
  • 4. Do wystudzonego mięsa wbijamy jajko i mieszamy dokładnie. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskając.
  • Faszerowane pieczarki 5. Wstawiamy formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę odrobiną drobno startego sera. Podajemy na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy