Faszerowane pieczarki to danie z którym każdy, nawet początkujący kucharz świetnie sobie poradzi. A efekt murowany! Pachnące, soczyste z chrupiącą serową posypką. To jest to !
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- duże pieczarki: 10 sztuk
- mięso mielone wieprzowo-wołowe: 0.5 kilograma
- cebula: 1 sztuka
- drobno starty ser żółty: 5 dekagramów
- Jajko: 1 sztuka
- olej: 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy aż delikatnie się zezłoci. Dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku. Smażymy na małym ogniu.
2.Pieczarki oczyszczamy i delikatnie ukręcamy trzonki. Trzonki drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Smażymy, często mieszając żeby odparowało jak najwięcej powstałego sosu. Odstawiamy, aby wystygło.
3.Formę żaroodporną natłuszczamy i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek.
4.Do wystudzonego mięsa wbijamy jajko i mieszamy dokładnie. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskając.
5.Wstawiamy formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę odrobiną drobno startego sera. Podajemy na gorąco.
Komentarze