Faszerowana cukinia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kulinarne uroki lata.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 młode cukinie (łącznie około 1 i 1/2 kg)

    Farsz:
    275 g twarogu tłustego
    4 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw
    2 - 3 łyżki oleju

    sól do przyprawienia
    jajko rozrobione w odrobinie mleka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fas 1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć środki.
  • fas 2. Czosnek zmiażdżyć, natkę posiekać. Wymieszać z pokrojonym wydrążonym miąższem cukinii i przyprawami przeznaczonymi na farsz. Całość dusić na oleju 15 min. Ostudzić. Dodać ser i bułkę tartą - wymieszać. Farszem napełniać cukinie.
  • fas 3. Farsz.
  • fas 4. Nafaszerowane warzywa maczać w rozrobionym jajku, obtaczać w bułce i smażyć na oleju zaczynając od strony z farszem. Każdą stronę smażyć kilka minut.
  • fas 5. Gotowe cukinie posypać solą, podawać z sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy